Frågor och svar

Har ni barnträning hos er?
Ja, vi har en barngrupp för barn 7-14 år. Mer om barnträning här.

Är jag för gammal och stel för att träna karate?
Nej, karate kan alla träna, gammal som ung. Det fina med karateträningen är att man lär känna sin kropp och dess styrkor och svagheter. Man utgår hela tiden från sina egna förutsättningar. Alla utvecklas i sin egen takt.

Kan man verkligen lära sig självförsvar genom att träna kata?
Nej, det kan man inte. Kata bör ses som ett komplement till den vanliga självförsvarsträningen (där man två och två tränar försvar mot vanligt förekommande attacker). Med kataträning kan man repetera dessa självförsvarstekniker utan partner. Kata är också en tävlingsform och ett bra sätt att träna teknik, styrka, balans och koncentration.

Fungerar karate ”på riktigt”?
Ja, absolut. Karaten är från början skapad för att vara ett effektivt självförsvarssystem. Däremot innehåller dagens karate också en tävlingsform som är en sport och inget annat. För att karate skall fungera ”på riktigt” räcker det inte med sportkarate. Träningen måste innehålla övningar där man under kontrollerade former möter de våldshandlingar man vill kunna försvara sig mot. Olika klubbar lägger olika tonvikt på detta.

Ingår markkamp i karate?
Javisst, man måste ju kunna försvara sig om man blir nerdagen pä marken då detta är mycket vanligt i verkliga konfrontationer. Markkamp ingår däremot inte i sportkaratens WKF regler.

Vilken stil tränar ni på Tatsu?
Vi tränar Sankukai som grundades av Yoshinao Nanbu. Stilen har sina rötter i Shito-ryu vilken är en av de fyra grundstilarna inom karate. Vi tränar även Koryu Uchinadi. Mer om stilar här.

Måste man krossa tegelstenar när man tränar karate?
Nej, krossningstekniker (tameshiwari) ingår inte i träningen hos oss. Det är spektakulärt och därav populärt på uppvisningar men de flesta som tränar karate gör det sällan eller aldrig.

Tränar ni med ”karatepinnar”?
Nej, vapenträning (kobudo) ingår inte i vår träning.

Vad har ni för träningstider och avgifter?
Se träningstider och terminsavgifter här.