Ett typiskt träningspass

Hur ser ett träningspass ut?
Ett träningspass innehåller ett urval av grundteknik, självförsvar, markkamp, sparring, kata och fysträning. För de som just börjat träna ligger fokus på att få avslappnade och snabba rörelser, inte så mycket på detaljer. Efterhand så läggs mer detaljer in i de teknikerna för att optimera sin teknik och öka kroppsmedvetenheten. Generellt så är tempot på träningarna högt för att förbättra allas fysik. Hos oss tränar vi tillsammans och med varandra, inte mot varandra. Vi tränar för att må bra och utvecklas som människor med respekt för andra.

Grundteknik
Slag, sparkar, blockeringar, ställningar, fotarbete mm. Dessa kombineras vanligtvis i olika serier för att träna upp förmågan att snabbt kunna växla mellan olika typer av tekniker. I kihon tränas teknik, styrka, snabbhet och balans. Detta sker oftast med en träningspartner men även individuellt eller på mittsar.

Självförsvar
Parövningar där man lär sig hantera vanligt förekommande gatuattacker som sparkar, slag, skallningar, grepp, strypningar, fasthållningar etc. Teknikerna är enkla och effektiva så att det fungerar under den stress man utsätts för vid ett eventuellt angrepp.

Markkamp
Syftet är att kunna klara sig ur situationer där man blir neddragen på marken. Fokus ligger på att ta sig loss och ställa sig upp så att man kan ta sig ifrån faran. En del strypningar, låsningar och kontrollgrepp tränas också.

Sparring
Sparring består dels av en-/flerstegsfight där attack och kontring är förutbestämda och dels av fri fight där man sparras fritt inom ett givet regelsystem. Vi använder i huvudsak två olika regelsystem:
1) Tävlingsfight enligt WKF (World Karate Federation).
2) Ett MMA-liknande system där man även tillåter nedtagningar, markkamp, strypningar och lås. Vid all sparring vi gör är endast markering tillåten mot huvudet medans lite hårdare kontakt är tillåten mot kroppen. Hur hårt man kör kommer man överens om med sin träningskamrat.

Kata
Kata är stiliserade mönster av en serie försvar mot olika attacker. Genom att träna kata kan man kan man utan partner repetera de självförsvarstekniker man lärt sig i parövningar. Det är dessutom bra träning för teknik, styrka, balans och koncentration. Man lär sig ungefär två kator per år.

Fysträning
Kondition, styrka och snabbhet tränas både med reskap som mittsar, sandsäckar och med den egna kroppen som tyngd med t.ex armhävningar, sit-ups, knäböj och upphopp. Detta tillsammans med det generellt sett höga tempot på passen ger bra motion och en skön känsla av att man verkligen har tränat!!